Odprto pismo s pojasnili voditelju soočenj županskih kandidatov v oddaji Svet na Kanalu A

V preteklem tednu je v javnost prišla informacija o zapletu za prispevek Soočenja županskih kandidatov v oddaji Svet na Kanalu A. Voditelj soočenj, g. Miha Orešnik je na družbenih omrežjih zapisal, da jih je Mestna občina Koper odrekla gostoljubje na javnih površinah Mestne občine Koper, zato so oddajo s tremi županskimi kandidati izpeljali v občini Ankaran.

Župan Boris Popovič se omenjenih soočenj ni udeležil, saj se zavzema za enakopravnost vseh, ki so kandidaturo za župana vložili in ne izpostavljanja posameznih kandidatov. V imenu župana in županskega kandidata je nastalo situacijo pojasnil njegov svetovalec, g. Sebastjan Jeretič, njegovo pismo g. Orešniku, pa objavljamo v celoti.

Spoštovani g. Miha Orešnik,

Župan Boris Popovič vam je že v telefonskem pogovoru razložil, kako je prišlo do nedavnega zapleta. Kot je izpostavil v pogovoru, je ob vprašanju sodelovanja na vašem soočenju, sodelavcem dejal, da je novinarju že razložil, zakaj se ga ne bo udeležil. Pomotoma je bil namreč prepričan, da je govora o soočenju, ki ga vodi Uroš Slak, s katerim je tudi osebno govoril in mu predstavil svoje razloge za to odločitev. Sicer bi tudi vam povedal enako in udeležbo na soočenju zavrnil, a bi vam to tudi osebno razložil in pojasnil. Nikakor namreč ne gre za negativen odnos do vaše televizije, temveč za načelno stališče, da se udeleži le soočenj, na katerih nastopajo prav vsi kandidati.

Tudi sam je bil namreč ob lanskih predsedniških volitvah iz nekaterih soočenj izločen, kar se mu ne zdi prav. Ker načrtuje nastop na prihodnjih evropskih in parlamentarnih volitvah, si seveda želi drugačne prakse in spoštovanja enakopravnosti vseh kandidatov. Ob razumevanju prostorskih in časovnih omejitev, je namreč vseeno pomembno, da dobijo prav vsi kandidati enakopravno možnost, da se predstavijo javnosti. In samo zato je zavrnil sodelovanje na tistih soočenjih, kjer nastopajo le trije ali štirje kandidati, ki jih izberejo mediji. Vsekakor zavrnitev nastopa na vašem soočenju nima prav nobene zveze z njegovim odnosom do vašega medija.

Razložil je tudi zaplet glede lokacije snemanja soočenja oziroma uporabe javnih površin v te namene. Tudi glede tega se opravičuje, če vam je kdo od občinskih uslužbencev dejal, da vam občina ne bi dovolila snemanja na javnih površinah, saj ga glede tega nihče ni nič vprašal. V vseh šestnajstih letih njegovega županovanja se namreč še nikoli ni sploh postavilo vprašanje, ali lahko televizija snema na javnih površinah. Nekateri novinarji ga lovijo tudi po ulicah ali različnih dogodkih in še nikoli se ni postavilo vprašanje, ali to lahko počnejo. Tudi sicer televizijske hiše pogosto izvajajo snemanje in celo vklop v živo z javnih površin, ne da bi zato zaprosili za dovoljenje. Seveda je izjema, če snemanje terja zapore cest ali podobno, a tudi v tem primeru gre občina na roko medijem ter uredi dovoljenja. Zato se vam opravičuje in javlja, da ste v prihodnje vabljeni v Koper in da boste, dokler bo on župan, vedno imeli dovoljenje za uporabo javnih površin.

Še enkrat se vam opravičujemo za nesporazum in vam želimo vse dobro.

Sebastjan Jeretič

Svetovalec župana

/ In Novice / Komentarji so izklopljeni za Odprto pismo s pojasnili voditelju soočenj županskih kandidatov v oddaji Svet na Kanalu A